Uštedite struju iskopčavanjem ovih uređaja!

58

Da li ste znali da neki uređaji koje svakodnevno koristimo, i kad su u stanju “mirovanja” troše električnu energiju? Sve dok ih potpuno ne iskopčate iz strujnog kola, tj. iz utičnice, ovi uređaji povećavaju Vaš račun za struju.

Televizor

Ako ste mislili da ste potpuno ugasili televizor pritiskom na dugme na daljinskom upravljaču, griješite. Mala crvena lampica koja neprestano gori na televizoru, dnevno potroši i do 24 vata.

 

Digitalni TV prijemnik

Ukoliko pored televizora imate i digitalni TV prijemnik, kad isključite televizor, isključite i njega iz utičnice, jer dok je bespotrebno uključen, on troši 22 vata dnevno.

Punjač za mobitele

Kada završite sa punjenjem mobitela, punjač isključite iz utičnice. Ukoliko to ne uradite, punjač će potrošiti 1,2 vata struje dnevno, bez ikakve potrebe.

Kompjuteri i laptopi

Isto vrijedi i za ove uređaje, ako ne želite da Vam dnevno troše i do 96 vati dnevno kada ih ne koristite, isključite ih iz utičnice.

Uređaji sa mjeračem vremena

poput mikrovalne, DVD playera, muzičke linije i slično, koji pokazuju vrijeme dok su isključeni, troše dodatnih 108 vati dnevno.

 

 

loading...