Sa 5 KM započela novi i bolji život ! Evo kako.

46

U ovoj situaciji, ne postoje muški i ženski poslovi. Ova žena radi sve poslove da bi preživjela svaki dan !

Radi se o Valentini koja je pokrenula bolji život počevši sa 5 KM. Na djedovinu se vratila nakon dugogodišnjeg bavljenja novinarstvom, glumom i slikarstvom.

Prije 2 godine, Valentina je ostala bez posla. Sa svojom nekom ušteđevinom od 20 KM je kupila kartu Banja Luka-Kupres u jednom pravcu. Prvi zarađen novac joj je bio od branja bobica kleke .

To sam radila na području gdje su bile mine. Znam da sam razmišljala Bože, kada dignem nogu, što će se slijedeće dogoditi. Hoću li ostati živa ili ne ”, ispričala je Valentina Duvnjak.

Svoj bolji život je započela na Kupreškoj visoravni sa zidanjem kuće na temelju stare sušare. z porušene kuće je izvlačila kamen, ciglu i grede. Nije ni slutila  da će znati zidati, klesati ili graditi.

Mrkva, cvekla, luk , kupus – donose solidne prihode. Povrće proizvodim prirodno, bez bilo kakve hemijske zaštite, na nadmorskoj visini od 1.200 metara-tako se reklamira na društvenim mrežama i dostavlja sve kupcima.

Šta vrijedi sad i da je ova mrkva dva kilograma ako ona nije nikako zdrava. Što ima veze ako je povrće i sitno ako je  zdravo”. Radni dan mi počinje prije izlaska sunca. Zajedno sa majkom obrađuje zemlju ručno.Vodu za zalijevanje bašte donosim u kantama. Često je imala problema jer se zec gostio kupusom, medvjed jabukom. Čak su i čopori vukova, u potrazi za vodom, prolazili pored kuće. Zime su oštre i do – 25, a kada snijeg zapada – mjesecima se ne može nigdje.

Ipak za životom u gradu ne žali. Ovdje je stigla sa 5 maraka kusura od karte, i za samo 2 godine napravila kuću, kupila auto .

loading...