Roditelji odlučili da neće prerezati pupčanu vrpcu svojoj bebi! PROČITAJTE zašto..

148

Na zapadu je sve češća praksa da se bebi nakon poroda ne presijeca pupčana vrpca. Ta praksa ima čak i svoj naziv “lotus birth”  i sve više mladih roditelja se odlučuje za nju, mada su mišljenja doktora podijeljena.

Amerikanci Vanessa i Nick Fisher odlučili su da će se njihov sin Ashton roditi kod kuće, i da neće prerezati pupčanu vrpcu.

Razlog tome je da beba dobije sve što joj je potrebno iz pupkovine, sve dok se posteljica i pupkovina prirodno ne odvoje, što može trajati danima nakon poroda.

Na ovo su se odlučili nakon što je Vanessa istraživala sve vezano za krv iz pupkovine i saznala da se mnoge majke odlučuju da ne presjeku pupčanu vrpcu, da bi osigurale potpuni prenos placente u bebu.

.Kad se odvoji prirodno pupčana vrpca i placenta završi svoj dio pružajući hranjive tvari djetetu, dijete može uspostaviti vezu s ocem.‘ kaže Vanessa.

Što se tiče samog održavanja higijene posteljice, Vanessa je izjavila da je neugodne mirise neutralisalo bilje koje su koristili kad su prali posteljicu, a da je njen rođak izradio i posebnu torbicu za Ashtonovu posteljicu.

Kad se posteljica odvoji Vannesa i Nick je planiraju zakopati.

Ipak doktori upozoravaju da ovaj metod može biti poguban za bebu:

 

Posteljica je mrtvo tkivo i zato krv u njoj može biti pogodna za razvoj bakterija, a eventualna  infekcija se može na bebu proširiti. izjavio je doktor William Schweizer.

 

loading...