Ispijanje vrelog čaja izaziva rak jednjaka! Odmah prestanite sa ovom navikom!

21

Novo istraživanje koje je provedeno u Kini pokazalo je da ako pijete čaj topliji  od 65°C imate pet puta veću šansu da obolite od raka jednjaka. Ta vjerovatnoća je i puno veća ako čaj kombinujete sa alkoholom i cigaretama.

Do ovog zaključka su došli povezujući činjenicu  da opekline od vrućeg čaja oštećuju ovojnicu jednjaka čija je funkcija da jednjak brani od štetnih toksina.

Iako ovo zvuči prilično alarmantno, ne znači da trebate da prestanete piti čaj, ali ipak sačekajte da se bar malo ohladi.

Rak grla i jednjaka više pogađa muškarce nego žene i javlja se obično u  60-im i 70-im godinama života. U samom početku  ova vrsta raka najčešće ne uzrokuje nikakve simptome. ali kada tumor počne rasti, mogu se javiti i prvi simptomi.

To su najčešće gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, teškoće sa gutanjem, loša probava, žgaravica, povraćanje i slično. Može se javiti i bol u gornjem dijelu stomaka, u prsima i leđima.

Poznati faktori rizika za ovu bolest su: pušenje, konzumacija alkohola, prekomjerna tjelesna težina i nezdrava ishrana siromašna voćem i povrćem.

loading...