Petogodišnja Bosanka proglašena genijem u Australiji! Pročitajte šta mala Lejla može…

561

Lejla Sinanović je djevojčica čiji su roditelji poput mnogih drugih napustili Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom, koji su našli u Australiji. Tamo se Lejla rodila i već sa godinu dana je pokazivala izuzetnu inteligenciju i pamćenje. Danas, mada tek treba da krene u školu, njeno znanje u odnosu na njene vršnjake je ogromno, a pamti puno bolje i puno više od njih.

Njena majka Zineta smatra da Lejla nije rođena sa nekim darom ili sa velikim IQ-om, nego da je na njene sposobnosti prije svega uticalo što su joj od samog rođenja stalno čitali knjige, a sa samo 6 mjeseci počela je da pohađa časove Šišida centra za rano obrazovanje.

U tom centru je zastupljen princip učenja kroz igru pomoću pjesmica,  flash kartica i labirint zagonetki, što djeci predstavlja zabavu, a istovremeno stvara temelj za učenje i pamćenje.

 

Sa samo 15 mjeseci naučila je da speluje svoje ime i prezime. Lejla je  u stanju da se sjeti naziva svih ulica kroz koje je prošla autom prije nekoliko sedmica, a  broj “pi” je zapamtila do 140 decimalnih mjesta.

Osim što je genije, mala Lejla je u svemu ostalom poput svojih vršnjakinja, voli se igrati sa drugaricama i voziti bicikl. Ide na puno aktivnosti: balet, plivanje, klavir, taekwando…

Lejla govori engleski, a bosanski više razumije nego što govori. Zasada, kaže njena majka.

 

 

 

loading...