DA LI SE KONAČNO UKIDA ZIMSKO I LJETNO RAČUNANJE VREMENA?

82

Prijedlog za ukidanje zimskog i ljetnog računanja  vremena je pokrenut u Evropskom parlamentu, zbog negativnog učinka koje ovo pomjeranje ima na ljudsko zdravlje. Nakon rasprave prešlo se na glasanje, i prijedlog je prošao sa 438 glasa za i 153 protiv. Sad se očekuje da Evropska komisija u potpunosti ukine pomjeranje vremena.

Većdecenijama se sat u Evropi pomjerao dva puta godišnje kako bi se dnevna svijetlost što više iskoristila i da bi se uštedila energija, međutim, praksa je pokazala da su uštede zanemarljive, ali da pomjeranje vremena negativno utiče na ljudski bioritam.

Tako je konstatovano da usljed pomjeranja sata dolazi do nedostatka produktivnosti na radnom mjestu i povećanog broja saobraćajnih nesreća. Isto tako je dokazano da pomjeranje sata utiče i na bioritam životinja.

Ipak, da bi se ovaj zakon usvojio mora se složiti većina država članica EU, zatim parlament EU i njihove vlade. Ovaj proces može potrajati i duže od godinu dana, tako da u martu ipak možemo očekivati  pomjeranje sata.

loading...