Bosanka poručila svojim statusom:” U Njemačkoj je ODLIČNOOO! Ne lažite više narod!

92

Prema nekim statistikama, u poslednjih par godina je region napustilo viće od milion ljudi, a mnogi od njih su potražili šansu za bolji život u Njemačkoj. Naravno, kako sve više ljudi, pogotovo mladih odlazi, mnogi ih kritikuju i proturaju priče kako nigdje nema života i druženja kao ovdje i kako se u Njemačkoj samo radi od ujutro do navečer.

Iziritirana ovim i ovakvim pričama uglavnom ljudi koji nisu ni nos provirili u Njemačku, a kamoli znaju kako Njemci žive, jedna Bosanka je na facebook-u  postavila status koji je mnoge zainteresovao, a mi ga prenosimo i Vama:

Kad odlazite s rodne grude, svašta vam prolazi kroz glavu. Hoću li se snaći? Jesam li nedovoljno zrela i sposobna?

Kako će me prihvatiti? Hoću li pronaći sitna zadovoljstva i prave prijatelje koje sam imala kod kuće? Hoću li znati da se prilagodim?

I na kraju krajeva – hoće li ta avantura biti vrijedna svega što ću izgubiti? Hoću li dobiti dovoljno toga zauzvrat?

Kompromisi su nešto na šta se treba pripremiti, ali prednosti su očigledne. Sada sam već upoznala nekoliko porodica koje su otišle. l znate šta? OOOODLIČNO IM JE!!

Ali ne kao, ok smo, plačemo svaki dan za kafom na rijeci/trgu/šetalištu, ali šta ćemo!

Već kao “živimo četiri puta bolje neko kod kuće i boli nas uvo. Kad se zaželimo djedovine, odemo na nedelju dana i mašala. Ako odemo na dvije nedelje, već nam bude previše.” I ne, ne karikiram.

Za sve dušebrižnike, četiri puta bolje ne znači (samo) materijalno bolje. Zašto cijela ova frka?

Zato što sam, valjda tristoti put do sada, naletjela na jedan od članaka/postova s temom “Jeste, zarađuju se gore pare, ali NEMA GORE ŽIVOTA, braćo i sestre, nema!”

loading...