PSIHOPATE iz Evrope su drugačije od američkih! Evo po čemu…

13

Istraživanje koje je provedeno nad 7.450 kriminalaca iz Amerike i Holandije je nedavno objavljeno u Publikaciji Journal of Abnormal Psychoology koju izdaje Udruženje američkih psihologa.

 

Među ispitanicima je bio veliki broj onih koji imaju karakteristike kliničke psihopatije, ali su se pokazale velike razlike među njima zavisno da li su bili iz Evrope ili Amerike.

Tako je utvrđeno da američke psihopate kao najistaknutije osobine imaju bezosjećajnost i nedostatak empatije, dok evropske psihopate odlikuje neodgovornost i parazitski način života.

 

Za ovu procjenu je korišten standardni test za otkrivanje psihopatije, gdje se procjenjuju 4 područja koja otkrivaju psihopatiju: afektivna obeležja (poput nedostatka empatije, bezosećajnosti, plitkih osjećanja i neustrašivosti), interpersonalnih problema (poput osjećanja odvojenosti, manipulisanja drugima i patološkog laganja), stila života (neodgovornost i slaba kontrola nad svojim postupcima) i antisocijalnog ponašanja (problemi s ponašanjem u detinjstvu, kriminalno ponašanje).

Za ove razlike nisu data nikakva stručna objašnjenja, ali se ističe da je na njih mogla uticati i razlika u ocjenjivanju testova u Holandiji i Americi.

 

 

.

loading...