Najtužnija ljubavna priča bivše Jugoslavije ! Otišao prije 27 godina, a ona nije drugog ni pogledala..

128

Josipa Lisac je hrvatska pjevačica koja se oduvijek izdvajala po izvanrednim vokalnim sposobnostima, kombinovanju više muzičkih žanrova i ekscentričnim modnim kreacijama.

Rođena je 14. februara 1950. godine u Zagrebu. Od malih nogu je pokazivala talenat za muziku pa je sa deset godina postala član Dečjeg hora Radio-televizije Zagreb (RTZ). Pjevala je klasičnu, modernu i sakralnu muziku sticajući značajno iskustvo i muzičko obrazovanje.

6. 2. 1971. godine je upoznala čuvenog hrvatskog muzičara Karla Metikoša koji se proslavio u Francuskoj. Spojila ih je strast prema muzici pa su 1973. uradili album “Dnevnik jedne ljubavi” koji se 1998. godine našao na devetom mjestu u izboru 100 pop i rok albuma u knjizi “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”. Važi za jedan od najboljih konceptualnih ostvarenja hrvatske diskografije. Na njemu su se našle pesme: “O jednoj mladosti”, “Srela sam se s njim”, “Sreća”, “Po prvi put”, “Plačem”, “Jedna kratka vijest”, “Ležaj od suza”, “Ne prepoznajem ga”, “Vjerujem ti sve”, “Kao stranac”. Muziku je napisao Karlo Metikoš, a tekstove Ivica Krajač.

 

1977. godine je sa Karlom otišla u Sjedinjene Američke Države gde je sarađivala sa Paulinjom da Kostom, Irom Njuborn i Džoelom Peskinom. 1979. je iz prethodnih iskustava nastao album “Made in USA” koji je objavljen na engleskom i hrvatskom jeziku, a snimljen je u Los Anđelesu u Studiu 55.

1986. godine je pjevala prateće vokale Bajagi na albumu “Jahači magle”. Na MESAM-u je izvela numeru “Dobre vibracije”, a u Zagrebu numeru “Kraljica divljine”. 1987. godine je ponovo učestvovala na Jugoslovenskom izboru za pjesmu Evrovizije sa jednim od svojih najvećih hitova “Gdje Dunav ljubi nebo”, u Splitu sa numerom “Nismo mi bez cilja” i na MESAM-u sa numerom “Ja bolujem”. Objavila album “Boginja” koji, pored pomenutih, sadrži numere: “Jutro”, “Danas sam luda”, “Možda sam se i zaljubila”, “Lažeš da si moj”, “Ti si k’o led”, “Kraljica divljine”. Također je u izdanju Jugotona izašao album sa najljepšim pjevačicinim baladama koje je do tada otpjevala.

Iste godine, 10. decembra je Karlo Metikoš iznenada preminuo što je uticalo ne samo na pjevačicine emocije, već i na njeno stvaralaštvo. Godinu dana kasnije mu je posvetila koncert što će postati tradicija koju i je poštovala narednih 20 godina. Naziv prvog koncerta je “Ritam kiše” po Karlovoj istoimenoj pjesmi iz 1963. godine. Održan je u dvorani “Istra”, a učestvovalo je oko pedeset umjetnika. Neki od njih su: Arsen Dedić, Neno Belan, Dino Dvornik, itd.

Dvije godine kasnije je objavljen zvučni zapis sa koncerta koji je nagrađen Porinom, najprestižnijom nagradom hrvatske diskografije, za najbolji kompilacijski album izvan klasične muzike.

Svoju svestranost objašnjava rečenicom: “Sve je to glazba, a glazba jest’, ili je nema.” Pored glasa, Josipa je vodila računa i o vizuelnom aspektu po kome je postala prepoznatljiva. Prosječnost je ono što ne podnosi i što nikako ne ide uz nju, pa je uvijek imala neobične kostime, frizuru i šminku koju je 1998. godine Željko Koprolčec predstavio na izložbi fotografije u zagrebačkom Muzeju umjetnosti. Pošto je bila ispred svog vremena, njen stil je nailazio na negativne komentare, podsmijeh i osporavanje. Ipak, 2004. i 2006. godine je dobila Modnog Oskara što znači da su ljudi počeli da cijene njen trud da bude drugačija i neponovljiva.

Pjevačicino ime se može naći u udžbenicima za muzičku kulturu gdje se pominje i muzičar Fred Merkjuri. Godinama je sinonim za stil, modnu osvještenost, superiornost i nekonvencionalnost koja staje u konstataciju da “Josipa Lisac nije poput drugih”. Često sarađuje sa mladim muzičarima jer im je zanimljiva, intrigantna i od nje imaju mnogo toga da nauče.

Josipin privatni život

Uprkos velikoj ljubavi koju je osjećala prema svom partneru i saradniku Karlu, sa njim nije imala djece. Majčinstva se odrekla jer se plašila da za dijete neće imati dovoljno vremena i da će ga zapostaviti zbog karijere. Ipak, okružena je ljubavlju i uspomenama na čovjeka koji joj je bio sve. Dobro joj je kada je sama sa sobom i nikada se ne osjeća usamljenom.

loading...