Pismo Alberta Ajnštajna svome sinu! Obavezno pročitajte…

33

Opšte poznato je da je genije bez premca, Albert Ajnštajn u školi bio osrednji, ako ne i loš učenik. Volio je sanjariti na časovima i bio je veoma zaboravljiv te je često zanemarivao svoje školske obaveze. Kada je postao odrastao čovjek i dobio svoju djecu, bio je mišljenja da djecu treba pustiti da rade ono što ih zanima.

Svoja dva sina, Eduarda kojeg je zvao Tete i Hansa Alberta je uvijek podsticao da razvijaju i istražuju svoje interese koji nisu bili vezani za školu. Nakon što se razveo od svoje supruge Mileve, Ajnštajn je ostao da živi u Berlinu, a njegovi sinovi su živjeli sa majkom na relaciji Beč – Cirih.

Sačuvano je pismo koje je poslao tada 11-ogodišnjem sinu Hansu Aalbertu, u kojem mu savjetuje da se bavi drvodeljstvom i svira klavir, jer smatra da će ga to učiniti sretnim.

Pročitajte ovo pismo u cjelosti:

Moj dragi Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i bio sam vrlo sretan zbog toga. Već sam se bojao da mi više uopšte nećeš pisati. Kada sam bio u Zurichu, rekao si mi kako ti je čudno kada tamo dođem. Zbog toga mislim kako bi bilo bolje da se nalazimo na nekom drugom mjestu gdje nas niko neće ometati.

Bez obzira na sve, molit ću te da svaku godinu provedemo cijeli mjesec zajedno kako bi vidio da imaš oca kojem si drag i koji te voli. Od mene možeš naučiti puno dobrog, nešto što ti drugi ne mogu lahko ponuditi. Ono što sam postigao napornim radom nije samo za strance nego posebno za vas, moje dječake. Ovih dana završio sam jedan od najljepših radova u svom životu i kada budeš veći pričat ću ti o tome.

Drago mi je čuti da uživaš u sviranju klavira. Prema mom mišljenju, klavir i drvodjelstvo najbolje su stvari za dječaka tvojih godina, čak i bolje od škole. To su stvari koje mladoj osobi poput tebe sjajno odgovaraju.

Sviraj ono što se tebi sviđa, čak i ako ti profesori ne daju to vježbati. Tako ćeš najviše naučiti, uživajući u tome što radiš do te mjere da ni ne primjećuješ kako je vrijeme prošlo. Ja sam ponekad toliko zaokupljen poslom da zaboravim na svoj podnevni obrok.

Šaljem poljubac tebi i Teteu,

Tata.

Pozdravi za Mamu.

loading...