Vjerovali ili ne, ovaj čaj košta MILION DOLARA!

36

Mnogi ljudi na planeti redovno konzumiraju čaj. Čaj se koristi zbog svoje bogate arome i ljekovitih svojstava i za  smanjivanje stresa i opuštanje.

Postoji raznovrsna ponuda ovog napitka, ali vjerovatno niste znali da postoje i takve vrste, za koje bi vjerovatno morali podići kredit, da popijete samo jednu šoljicu.

Najskuplji čaj na svijetu je Da Hong Pao. Njegova istorija se javlja još u 18. vijeku i neprikosnoveno drži prvo mjesto najskupljeg čaja sve do danas. 1998.godine kineska vlada je prodala jednu vrećicu ovog čaja na aukciji za nevjerovatnih 900.000 dolara. Kineska vlada jedina ima pravo da uzgaja ovaj čaj i njegova proizvodnja se strogo kontroliše.

Pitate se po čemu je ovaj čaj toliko poseban. Po izgledu se uopšte ne razlikuje od ostalih čajeva. Kineski zvaničnici tvrde  da se i nekoliko minuta nakon ispijanja ovog čaja u ustima osjeća njegov bogati cvjetni okus.

Prema legendi, ovaj čaj ima nevjerovatna ljekovita svojstva.

No ovo nije razlog da pomislite da čajevi koje Vi pijete nisu dobri. Naprotiv, bilo koji čaj ima moć da nas opusti i smiri.

 

loading...