Ako ove stvari radite nakon jela, ODMAH prestanite!

88

1. Jedete voće 

Ako voće predstavlja dio obroka, onda će Vam njegovi sastojci koristiti. Alo, ako pojedete komad voća punog stomaka, organizam će ga puno teže svariti.

2. Pijete čaj 

Ovo nije nimalo bezazleno. Ukoliko odmah nakon jela popijete čaj možete dobiti anemiju čiji su simptomi umor Tanini iz čaja ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu, čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost, a mogu da utiču i na pad nivoa tog važnog minerala. Uprkos zdravoj ishrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice i lošija cirkulacija.

3. Pijete sok, posebno gazirani

Iako mnogi većina da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela – činjenica je da će tečnost razblažiti želudačne sokove i samim time usporiti varenje. Stručnjaci zapravo kažu da je nakon jela najbolje sačekati s konzumiranjem bilo kakve tečnosti.

4. Zapalite cigaretu

Pušenje nikako ne može da se svrsta u zdravu naviku, a naročito ne kada se cigareta zapali odmah nakon jela. Ova navika oduzima organizmu važnu količinu kiseonika koji je neophodan za pravilno varenje hrane, a telo tada apsorbuje mnogo više kancerogenih materija iz dima cigarete.

5. Odete se tuširati

Ako vam se žuri, pa nakon obroka planirate brzi tuš pre izlaska, razmislite malo o tome. Dok se tuširamo u toploj vodi, temperatura tijela blago raste, pa u našem organizmu dolazi do znakova da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolje varenje.

6. Odlazite na spavanje

Ako još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, setite se da je pojedinim vrstama namirnica potrebno malo više vremena da se razgradi. Spavanjem možete samo još više usporiti taj proces, a nije isključeno da ćete se možda probuditi sa gorušicom.

 

loading...