U ratu je snajperom ubio djevojčicu u Sarajevu, izvršio je samoubistvo i u pismu napisao zašto…

223

Čovjek po imenu Predrag je u prošlom ratu bio snajperista. Izvršio je samoubistvo i ostavio oproštajno pismo. U njemu je detaljno opisao zašto oduzima sebi život. Na početku rata, u avgustu 1992. godine je kroz snajper posmatrao ulice Sarajeva. Kaže da nikada ranije nije pucao u civile, ali taj dan kao da je sam đavo ušao u njega.

Vidio je na ulici ljude, civile, starce i žene uglavnom. Vidio je i jednu majku koja je sa svojom kćerkom išla na obalu Miljacke po vodu, sa kanisterima u rukama. Majka je sipala vodu a djevojčica se smijala i pričala sa njom. Obuzeo ga je neshvatljiv bijes kad je vidio da se djevojčica smije, kao da nije rat i smrt svuda oko nje. U bijesu je pritisnuo okidač. Uzeo je potom dvogled i pogledao. Djevojčica je ležala na zemlji, a majka je vrištala moleći za pomoć.

Nije mogao da povjeruje šta je upravo uradio. Ubio je to nevino dijete, a ni sam nije znao zašto. Poslije je tješio i zavaravao sebe, da je to samo košmar, da se nije ni desilo. To ga je mučilo narednih osam godina i na kraju je izvršio samoubistvo.

U pismu je napisao da je često sanjao ubijenu djevojčicu koja ga je samo pitala jedno pitanje:”Zašto si me ubio?”

 

 

loading...