Luksuzni zatvor sa pet zvjezdica! Pogledajte kako izgleda i saznajte zašto niko iz njega ne može pobjeći!

114

Na Grenlandu se gradi zatvor Naj Anštalt koji će prve zatvorenike primiti 2019.godine i nalazi se 265 kilometara ispod arktičkog kruga.

Grenland ima 56.000 stanovnika, 80% čine Inuiti a 12% ih je danskog porijekla. Danci su 1950-ih godina napravili reforme koje su Inuiteima omogućile socijalnu pomoć i iskorijenile njihovu zavisnost o mesu i koži foka.

Međutim ove reforme su napravile i ozbiljan društveni problem od kojih pate svi narodi koji su prošli kolonizaciju, pa tako i Inuiti. Veliki broj njih se odao alkoholu koji uzrokuje problematično ponašanje i vodi u kriminal.

Ideja za ovaj humani zatvor je da se ljudi rehabilituju kroz okolinu, pa je posebna pažnja posvećena dizajnu ovog zatvora.

Do otvaranja ovog zatvora svi teži psihički slučajevi i kriminalci su se slali u Kopenhagen, dok su ostali bili smješteni u zatvoru u glavnom gradu Nuku.

Inuiti u većini ne govore danski jezik pa im je otežana komunikacija sa advokatima i zatvorskim službenicima. Grenland je poznat po tome da njegovi zatvorenici rade, studiraju, odlaze u prirodu i da se tek navećer vraćaju u zatvor.

Aarhitekta novog zatvora, Tomas Rus Krinstensen kaže:” Zatvor će biti biti kao malo selo sa rezidencijalnom četvrti, radnim mestima, zgradom za obrazovanje i sport i bolnicom i crkvom.

Imaće 76 ćelija, od kojih 40 zatvorenih, a 36 za zatvorenike koji imaju više slobode. Zatvorenici koji zasluže to pravo moći će ići u Nuk i zaraditi platu pre ali uveče moraju da se vrate u zatvor”,

“Tehnologija ali i priroda onemogućuju beg, no ovaj pogled će im barem omogućiti da u glavi pobegnu, a to je istinski važno”, kaže ovaj arhitekta.

loading...