HAKER koji je otkrio skandal sa Facebookom svjedočio pred britanskim Parlamentom:” MOJ PRETHODNIK JE UBIJEN!”

31

Kristofer Vajli je čovjek koji je otkrio javnosti da su pokradeni podatci preko 50 miliona korisnika Facebooka se sastao sa  Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport britanskog parlamenta (DCMS).

On je bio uposlenik kompanije Kembridž Analitika koja je koristila ukradene podatke da bi uticali na rezultate izbora. Njegovo svjedoćenje je izazvalo šok kada je ustvrdio da je njegov prethodnik Dan Muresan ubijen u jednom hotelu u Keniji, a da je tamošnja policija potplaćena da ne istražuje ovaj slučaj. On nema dokaze za ovo, ali je ta informacija procurila među zaposlenima. Tvrdi da je kompanija za koju je radio upetljana u niz nezakonitih radnji širom svijeta.

“Nisu marili da li su njihovi postupci legalni ili ne, dokle god je posao obavljen”.”Tako izgleda moderni kolonijalizam”. Naveo je da je firma sudelovala i u britanskoj kampanji za Bregzit.

Kao glavni razlog za ono što je uradio Vajli navodi izbor Donalda Trampa za predsjednika Amerike.

“Ne bih rekao da sam to učinio samo zbog Donalda Trampa, ali zbog njega sam shvatio da se radi o izrazito velikom uticaju. Smatram da takve operacije s informacijama u vojnom stilu ne priliče nijednom demokratskom procesu”.

Kembridž Analitika je  kompanija u vlasništvu milijardera Roberta Mersera. Ona je koristila lične informacije preuzete bez dozvole i ranije, u 2014. godini, za stvaranje programa koji profilira američke glasače da bi mogao na njih da utiče personalizovanim političkim reklamama. Kompaniju je tada  Trampov savetnik Stiv Benon.

Vajli navodi da prije nije izašao u javnost jer bi ga ovaj milijarder koji podržava republikance, po njegovim riječima, uništio. Pogledajte njegovo svjedočenje na ovom linku:

 

 

loading...