Da li trudnice smiju farbati kosu ? Da li se radi o još jednoj zabludi ?

38

Koliko puta ste čuli pitanje: ”Da li trudnice smiju farbati kosu ?” ?

Sigurno niste znali zašto se to pitanje postavljalo. Uglavnom se radi o tome da farba sadrži mnoge štetne hemikalije koje bi mogle ići na štetu i bebi.

Doktori smatraju da farba za kosu takođe nije dovoljno dugo u kontaktu sa kožom da bi sastojci bili apsorbovani do krvotoka.

Ukoliko imate neku posjekotinu ili ranu na koži glave, tada će biti apsorbovano malo više hemikalija“, rekao je dr Dženifer Mekgregor, dermatolog.

Ali i ako niste trudni, preporučuje se da ne farbate kosu ukoliko imate rane ili posjekotine na glavi. U ostalim slučajevima, nemate razlog za brigu.

Neki tvrde da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu u prvom tromjesečju, a dr Sintija Gjamfi-Banerman kaže da nije neophodno da čekate da prođu tri mjeseca.

Profesori ginekologije na Univerzitetu u Kolumbiji Elen Džejkobson Levin i Judžin Džejkobson, kaže da ljudi tako misle zbog toga što se u prva tri mjeseca formiraju organi fetusa.

Ako želite da budete ultrakonzervativni, možete da čekate da prođe prvo tromjesečje, ali sa stručnog gledišta, nema potrebe da to radite“, smatraju doktori.

Glavni problem sa kojim možete da se suočite prilikom farbanja kose, bilo da ste trudnica ili ne, je potencijalna alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt sa kožom.

Ali ako ste trudnica i morate se ofarbat, gledajte da uzmete farbu koja je na prirodnoj bazi.

 

loading...