Koje su glavne MAFIJE u Srbiji?

30

Radna grupa srbijanskog MUP-a  koja je dobila zadatak da izvrši procjenu situacije po pitanju teškog kriminala u zemlji je sakupila podatke i  prezentovala ih pod nazivom” Procjena prijetnje i organizovanje teškog kriminala”.

Po ovoj procjeni trenutno u Srbiji postoji 5 velikih kriminalnih grupa koje djeluju na svim nivoima, kako međunarodnim, tako i na drugim kontinentima.

Najveći dio njihovih aktivnosti je vezan za narkotike, od proizvodnje do prodaje. Prosječna starost pripadnika ovih kriminalnih grupa je 40 godina, a svaki treći nije državljanin Srbije.

Oni operišu ovom teritorijom dugi niz godina, a pored narkotika  bave se iznudom, nasiljem i ubistvima. Da bi mogli voditi život kakav vode uglavnom se koriste lažnim identitetima. Posjeduju ogromnu pokretnu i nepokretnu imovinu, veliko finansijsko bogatstvo i moć, kao i uticaj na policiju i političare.

Na području Srbije je identifikovano ukupno 58 različitih kriminalnih grupa koje se rangiraju kao velike, srednje i niske.

” Ovim grupama je zajednička stvar da se bave rasturanjem druge i trgovinom, pored njih ima par onih koji se bave krijumčarenjem oružja, razbojništvo i falsifikovanja novca, a zelenaštvo je svima poznato, mnogi rade i krađu automobila ”

 

Grupe koje su srednjeg ranga operiraju na području Srbije ali i zemljama koji su u okruženju , evidentirano je 25 kriminalnih grupa koje su najveći distribuiteri narkotika u regionu.

 

loading...