Pogledajte kako se riješiti uklještenog živca u lumbalnom dijelu

223

Kada međupršljenski disk vrši pritisak na živac, dolazi do bola koji se pruža niz nogu. To stanje je poznato kao išijas. On se odnosi na bol koji se javlja na putu išijadičnog živca koji se grana od donjeg dijela leđa kroz kukove i stražnjicu, i spušta niz svaku nogu.

Bol je dosta jak i neprekidan. Javlja se u vidu pečenja, sa utrnulošću noge i tako otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu. Bol se pojačava noću, nakon dužeg stajanja, sjedenja, naprezanja pa čak kašljanja i kihanja.

Ako za vrijeme liječenja koristite lijekove za bolove, dobro bi Vam došlo i da radite malo vježbe.

Vježbe koje preporučuju specijalisti da se riješite išijasa:

Vježbe za istezanje nogu pomažu kod smirenja upale, ali i smanjuju bol. U početku, naravno, neće biti lako, ali se vježbe izvode polako i s istezanjima na izdasima.

Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osjećate bol i lagano je povucite prema ramenu. Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u tom položaju 30 sekundi. Ispravite nogu i ponovite ovu vjećbu još dva puta.

Druga vježba je slična prvoj.

Naime, opet u ležećem položaju savijte noge u koljena. Povucite ih polako prema grudima, ne podižući zadnjicu od poda. Prekrstite noge. Rukama uhvatite nogu koja Vas ne boli te je povucite.

Noge zadržite u ovom položaju 30 sekundi i vratite ih u prvobitni položaj. I ovu vježbu ponovite dva puta.

loading...