ISPLAZITE JEZIK i pogledajte kakve je boje! Otkrit ćete da li ste zdravi ili ne

98

Zdrava osoba treba da ima jezik ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi djelovi pokriven bjelim flekama to upozorava na infekciju u organizmu. Jedna od najčešćih infekcija je kandidijaza. Nakon što je izliječite jezik će ponovo biti ružičast.

Aako Vam je jezik blijed i gladak to znači da ste najvjerovatnije anemični i da imate manjak željeza u organizmu. Manjak crvenih krvnih zrnaca  slabije prenosi kiseonik do tkiva pa i samog jezika. Kad popravite nivo željeza u krvi i izliječite anemiju jezik će poprimiti normalnu boju.

Na jeziku ili ispod njega se mogu pojaviti i mali čirevi poznatiji kao afte. Nisu opasni, ali su vrlo neprijatni i bolni. Vrlo često se javljaju tokom gripe ili prehlade, najčešće zbog uzimanja previše limuna ili zbog ugriza za jezik. Potrebno je oko desetak dana da nestanu.

Jezik može potamniti ukoliko pijete previše kafe ili ste pušač. U tom slučaju jezik možete očistiti strugalicom za jezik ili četkicom za zube.

Ako osjećate da Vas jezik boli, uzrok može biti i ishrana. Dosta ljudi je preosjetljivo na žvakaće gume ili zubne paste sa okusom ananasa ili cimeta.

Ako imate osjećaj da Vam je jezik suh ili da imate dlaku u ustima razlog može biti bakterijska infekcija ili uzimanje antibiotika.

 

 

 

loading...