TUŠIRANJE svaki dan. DA ili NE?

98

Sigurno ste čuli priče da se ne treba svaki dan tuširati jer na taj način čuvamo kožu i njenu PH vrijednost. Naučnici su izveli ispitivanja i utvrdili kako svakodnevno tuširanje utiče ne samo na našu kožu, nego i na cjelokupno zdravlje.

Možda niste znali da je ljudska koža prekrivena sa 1.000 različitih tipova bakterija i gljivica. Većina ovih mikroba je dobra, a sapun i voda pomažu dobrim bakterijama u borbi sa lošim. To znači da svakodnevno tuširanje i kupanje pomaže da naše tijelo bude otpornije na razne infekcije i upale.

Ako se ne kupamo svakodnevno, koža skuplja masnoće i prljavštinu, što uzrokuje začepljenje pora i izaziva upale i iritacije. To je posebno opasno za ljude koji pate od ekcema i koji tako samo pogoršavaju svoje stanje.

Najgora posljedica netuširanja jeste neprijatan miris znoja. Bez obzira da li ste fizički aktivni ili ne, ljudsko tijelo se znoji i na taj način izbacuje toksine.Znojenje proizvodi čak 30 različitih mirisa koji zavise od ishrane i hormona, a nijedan od njih nije prijatan.

Stručnjaci savjetuju svakodnevno tuširanje ali bez korištenja agresivnih hemijskih sredstava.

loading...