Uhapšeni terorista planirao napad na policiju Tuzlanskog kantona!

33

Juče je održano ročište na Sudu BiH-a o razmatranju mjere pritvora za Maksima Božića zvanog Abu Muhamed i Edina Hastora koji su prije dva dana uhapšeni pod sumnjom da planiraju napad na zgradu MUP-a Tizlanskog kantona u središtu Tuzle.

Prilikom hapšenja je pronađena velika količina oružja i municije. Abu Muhamed je blizak sa Mevlidom Jašarevićemsa kojim je bio u zatvoru u Austriji. Tužilaštvo je zatražilo jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, zastrašivanja svjedoka i prikrivanja dokaza.

 

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao  da postoje dokazi da je Božić planirao napade. U više navrat Božić se po hvalio da će napasti ove policijske agencije, što su potvrdili i svjedoci.

“Božić je izjavio više puta da će napasti SIPA-u i MUP TK. Tokom pretresa pronađene su i bombe, puške, jurišni prsluci, municija. Pronađena je zastava Islamske države. Oružje je pronađeno na lokaciji na kojoj se okupljaju osobe koje propagiraju ideje ID. U više navrata spominjao je i džihad. Ostajemo pri zahtjevu za pritvor. Pa, pronađeno je 12 okvira za pušku i 406 metaka”, rekao je tužilac Hasanspahić.

Božić je negirao sve navode tužioca a Hastor kod kojeg je naoružanje pronađeno je izjavio da je oružje i bombe nabavio zbog straha od izbijanja rata.

“S Božićem nisam planirao nikakav napad. Primio sam ga kod sebe u kuću jer su mu neke osobe na Ilidži, za koje je rekao da su opasni tipovi, prijetile smrću. Pili smo samo kafu, družili se. Nismo pričali ni o napadu ni o terorizmu”, rekao je Hastor.

loading...