Naučnici istraživali mozak ljudi na samrti i došli do šokantnih otkrića!

216

Časopis  “Annals of Neurology” je objavio rezultate ispitivanja koje su uradili doktori naučnici kod pacijenata na samrti. Neurolozi su odlučili ispitati šta se dešava sa ljudskim mozgom u poslednjim trenutcima života. Tada se u mozgu javlja elektromagnetna aktivnost koju su doktori nazvali “širenje depresije”.

Naime, prije gašenja funkcija vitalnih organa, u mozgu je zabilježena snažna aktivnost. To upućuje na mogućnost da je svijest prisutna i to dosta vremena nakon što je tijelo umrlo odnosno ne daje više znakove života. Tvrde  da se ta svjesnost može zadržati čak i  5  minuta prije nego se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.Otkrili su i  to da pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, njegove moždane stanice,to jest neuroni, mogu i dalje funkcionisati. Upravo to ‘širenje depresije’ označava trenutak kad se neuroni počinju gasiti i  prije nego što nastupi sama smrt.

– Nakon što krv prestane cirkulirsti kroz tijelo  širenje depolarizacije označava gubitak pohrajene elektrokemijske energije u njegovim moždanim stanicama. Tada  nastupaju štetni procesi kojivode do smrti, objasnio je  dr. Jens Dreier.

” Stanice umiru tek onda kada krv prestane teći krvožilnim sustavom. Tako moždane ćelije ostaju bez kisika koji im služi kao gorivo za rad. Kada se zaustavi krvotok, moždane stanice još rade na rezervama prije nego što se sasvim isključe.

Val proširene depresije nam izgleda  kao oznaka točke u kojoj se pale neuroni po zadnji put, ali to još uvijek ne mora da znači  da nakon toga nastupa istinska smrt.”

loading...