U julu i avgustu čekaju nas vreli dani i tropske noći!

111

Meteorolig Goran Pejanovič, pomoćnik direktora hidrometeorolioškog zavoda za sektor Nacionalnog klimatskog centra je rekao da nas očekuje toplo i suho ljeto. Trebamo se pripremiti za 55 tropskih dana u toku jula i avgusta. Ni noći neće donijeti veliko olakšanje, jer se najavljuju i tropske noći.

 

Tropske noći se mogu očekivati u gradovima i nizinama, a predpostavlja se kako će biti negdje od 30 pa sve do 55 tropskih dana, a u brdsko planinskim područjima biti oko 9 dana. Podatci govore kako će tih tropskih noći biti 11, a da će u Beogradu biti takvih noći  26.

Na planinama će biti najbolje boraviti jer se predviđaju samo  3 tropske noći, a toplotni talasi će biti  pakleni. Ljeto će biti sa  mnogo manje padavina nego što to inače bude u prosjeku tri ljetna mjeseca. Za cijelo ljeto se predviđa od 17 do 28 kišnih dana, a u planinskim predjelima i do 33 dana.

Prognoza za juni:

Srednja temperatura zraka će biti iznad prosjeka za 1.6 stepeni. Količina padavina u junu će biti  ispod prosjeka,prognoza je da će pasti samo nekih 30 milimetara kiše.

loading...