Home Hrana DOKTORI POTVRDILI: JAJA SU ZDRAVA i treba ih jesti svaki dan!

DOKTORI POTVRDILI: JAJA SU ZDRAVA i treba ih jesti svaki dan!

43

 

Jaja sadrže vitamine A, D i E, kao i B12, riboflavin i folat. Osim toga, sadrže i razne minerale poput kalcijuma, željeza… i mnoge druge.

Za mršavljenje

Mnoga istraživanja su pokazala da je kod mršavljenja bitno imati doručak bogat proteinima. Ovaj postupak gubitka kilograma možete skoro udvostručiti ako kombinujete niskokalorične namirnice i jaja.

.Jačaju imunitet

Jaja sadrže 22% preporučene dnevne doze selena za kojeg je dokazano da jača imunitet. Konzumacijo 2 jajeta dnevno štitite svoje tijelo od raznih infekcija i virusa

 

Poboljšava pamćenje

Jaja sadrže i holin koji povoljno utiče na nervne signale koji nam omogućavaju da zapamtimo svakodnevne detalje.

Čini čuda za oči

Jaja sadrže i lutein koji je jako bitan za zdravlje očiju. On je ključan za oštar i jasan vid.

Pomaže kod depresije

Jaja sadrže i vitamin D kojeg nedostaje ljudskom organizmu naročito u zimskim mjesecima. Ovaj vitamin je jako važan za zdrave kosti i zube. Vitamin D sprečava da obolite od depresije.

Umanjuju rizik od anemije

Jaja sadrže dosta folata – tip vitamina B koji je neophodan za formaciju novih krvnih ćelija.Nedostatak folata stvara rizik od anemije, a takoer je važan kod razvijanja fetusa u materici.

Usporava starenje

Amino kiseline koje sadrže jaja, pomažu izgraditi i regenerisati ćelije, što pomaže kod usporavanja starenja.

Smanjen rizik od srčanih oboljenja

Kanadski istraživači  ustanovili su povezanost između hrane sa bazom jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i određenih tipova kancera. Jaja sadrže  dva važna antioksidansa: triptofan i tirozin.

 

loading...