Godinama joj je nešto hodalo u utrobi. Nakon poroda, doktori su se zapanjili otkrićem

505

Dvadeset osmogodišnja Amerikanka iz Mičigena je godinama imala osjećaj da se u njoj kotrlja nešto poput lopte, svaki put kada se pomakne. Dugih 6 godina je obilazila doktore i objašnjavala im osjećaj koji ima, naročito kada bi iz ležećeg položaja pokušala da sjedne.

Ti pokreti su bili praćeni i bolovima u stomaku, a bol je osjećala i kada je samo ležala, bez pokreta.

.

Ti simptomi su skoro u potpunosti nestali nakon što se porodila. Kada je to saopštila doktoru, on je shvatio o čemu se radi. Naime, žena je imala tako zvani lutajući bubreg, tj. nefroptozu. Kod ove bolesti se dešava da jedan od bubrega, u njenom slučaju desni, upadne u karlicu. Njen bubreg je propao u karlicu u visini od 6 cm.T

Kako su doktori pojasnili, postotak masti u organizmu je uzrok ovog stanja.Bubrezi su  obično su obloženi debelim slojem masnoće koja ih drži na mjestu.. Ali, nekad, posebno u slučaju mršavih žena, nema dovoljno masnoće koja bi ih držala na mjestu  i onda počnu ‘lutati’.

-Kad se to desi, dešava se da se počnu kriviti i krvni sudovi koji su za organ zakačeni, a i mokraćovod se krivi koji iz bubrega do bešike prenosi urin. Urin zbog tog savijanja ne može da se izbaci u potpunosti i onda se u bubreg vraća, pa on počinje da se nadima i boli – pojasnio je dr Aškaj Sud, urolog iz bolnice Henri Ford u Detroitu .

-Lutajući bubreg je veoma teško dijagnostifikovati, koje je inače veoma rijetko stanje, većinom zato što leži osoba kad se snimanje radi pa je na svom mjestu bubreg i onda doktori i ne posumnjaju da tu postoji problem – pojasnio je on.

Inače, žena više nema problema nakon što su joj ‘privezali’ bubreg šavovima za mjesto na kojem i treba da bude.

loading...