Home Recepti Najbolji recept za domaći sok od zove

Najbolji recept za domaći sok od zove

98

 Sok od zove je pravo osvježenje u vrelim danima koji su pred nama.

Sad je u punom cvatu i idealno je vrijeme da napravite ovaj ukusni i zdravi sok.Zova se od davnina koristi za očuvanje zdravlja jer zova sadrži velike količine karotena, vitamina C i flavonoida.

Ako se odlučite da napravite ovaj sok prvo obratite pažnju na kojim mjestima berete zovu. Pokušajte da nađete neko mjesto u prirodi, dalje od zagađenih mjesta. Zovu treba brati kad je sunčano vrijeme i kada su njeni cvjetovi potpuno rascvjetani i sadrže sladonosni žuti prah.

Sok od zove ima višestruko pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje, a pored toga je i ljekovit. Zova ublažava reumu, upalu disajnih puteva, liječi gripu, bronhitis upalu sinusa, alergije i atmu. Pomaže i kod dijabetesa i zatvora i poboljšava imunitet.

Najbolje je od svega što je sok od zove vrlo lako i jednostavno napraviti.

Potopite 20 cvjetova svježe zove u litar hladne vode. Ostavite da odstoji na 24 sata na hladnom mjestu ali ne u frižideru. Zatim sve procijedite i dodajte sok od jednog limuna, i 800 gr. šećera i sve dobro promješajte. Sok ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Procijedite sok kroz duplu gazu i sipajte u flaše.

Pije se razblažen sa vodom.

loading...