Fantastični načini kako da iskoristite LJUSKE OD JAJA

52

Uglavnom je opšte poznato da ljuska od jaja sadrži 90 posto kalcijuma i najbolji je prirodni način da dođete do ovog minerala. Iz tog razloga su ljuske od jaja idealne za ishranu zemlje, jer kalcijum smanjuje njenu kiselost, pa biljke brže rastu i ljepše cvjetaju.

Da bi efekat bio bolji izmrvite ljuske od jaja i prelijte ih domaćim jabukovim sirćetom. Ovu smjesu ostavite da odstoji 3 sedmice pa je onda upotrijebite. Ako ne želite toliko da čekate iskoristite ih odmah tako izmrvljene bez sirćeta.

 

Ako imate kompost za vašu baštu u njega možete dodati ljuske od jaja jer će kalcijum iz njih pomoći mikroorganizmima iz komposta da ga bolje prerade, a biće i obogaćen kalcijumom.

Pomoću ljuski od jaja se možete riješiti i štetočina iz vaše bašte, naročito kad su u pitanju puđevi i gusjenice. Dovoljno je da ljuske pospete oko biljaka, a još bolji efekat ćete imati ako ljuske pomiješate sa pepelom.

Da biste napravili prirodno đubrivo za svoje sobne biljke, ljuske od jaja preko noći potopite u vodu, a ujutro toj vodi dodajte talog od skuhane kafe u odnosu 1:4 i zalijte biljke ovim rastvorom.

 

 

 

 

loading...