Četiri načina kako da uštedite novac

55

Kana Kembel je blogerka i finansijski stručnjak. Ona tvrdi da je za godinu dana uštedjela 12.000 dolara, odnosno 1.000 dolara mjesečno koristeći 4 trika.

Ključna stvar je da odvojite račun na kojem ćete štedjeti i račun sa kojeg ćete trošiti novac:

“Ne smijete da imate jedan račun jer biste mogli slučajno, ili čak namerno da potrošite svoju ušteđevinu. Bez obzira na to čuvate li ušteđevinu u jastuku ili na posebnom računu, nemojte ga držati na istom računu”, savjetuje Kana.

Svakog dana na kraju sakupite sav novac i papirni i kovanice. Ona svaki dan završava pretresanjem novčanika, torbe, auta i sakuplja sav novac koji tu nađe.

“Ljudi jednostavno zaborave na kovanice, koje im leže po stolu ili su rasute po autu. Upotrebite ih na dobar način, sklonite ih iz vidokruga kako ih ne biste potrošili na gluposti”, ističe.

 

Ukoliko imate više računa provjeravajte ih stalno i novac koji eventualno imate na njima prebacite na račun za ušteđevinu.

 

 

Račun na koji Vam liježe plata ,dan prije uplate plate očistite, tako što ćete sav novac koji eventualno imate na njemu prebaciti na račun za štednju.

“Postoji nešto zaista ohrabrujuće u tome da na dan plate na računu imate nulu. Čak i ako mi je na računu ostao tek jedan dolar, ja ga prebacim u ‘kasicu'”, kaže Kana.

 

Odredite novac za svoj sedmični budžet

Kana savjetuje da ne koristite karticu prilikom kupovine, nego da odredite koliko Vam je novca dovoljno za 7 dana.

“Odredim svoj budžet i ako mi na kraju nedelje ostane nešto novca viška, stavim ga u ušteđevinu”

“Lijepo je znati da imam nešto novca viška ako se dogodi nešto neplanirano. Mogu da upotrebim taj novac i ne osećam se krivom što sam prekoračila budžet”, rekla je.

Preplatite kreditnu karticu, to je njen zadnji savjet za uštedu.

 

 

loading...