Prošlo je 19 godina od smrti legendarnog PERHANA. Saznajte kako je živio i zašto se ubio!

271

U regionu skoro da ne postoji osoba koja nije gledala legendarni film Emira Kusturice “Dom za vješanje” i svi znaju za Perhana kojeg je glumio Davor Dujmović. On je oduzeo sebi život prije tačno 19 godina 1999. godine. Imao je samo 30 godina.

On je bio izuzetan glumački talenat, a u svijet glume je ušao slučajno. Rođen je i živio u Sarajevu u siromašnoj porodici. Otac mu je radio na pijačnoj tezgi i nije mu mogao puno priuštiti. Želio je da nauči da svira klavir i poslije je pričao:

“Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao “.

Jednom je svratio u restoran blizu pijace Markale, a u njemu su sjedili Emir Kusturica i Ćiro Mandić koji su ga pozvali na audiciju za film “Otac na službenom putu”, gdje se pokazalo da je uloga kao stvorena za njega.

 

Pokušao je da upiše glumačku akademiju ali nije primljen.

-“U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uslovom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe, jer sam mislio da se glumom bavim dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja u stvari nikad nisam imao nameru da budem glumac – rekao je Davor jednom prilikom.

Nije imao ni 18 godina kada je dobio glavnu ulogu u Domu za vješanje.

” Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu posle filma “Otac na službenom putu”. Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još dvesta godina “.

Uloga Perhana mu je donijela titulu jednog od pet najboljih glumaca u Evropi, ali i nadimak koji mu je ostao zauvijek.

Predviđali su mu veliku karijeri, ali je Davor počeo da se drogira. Iako je nekoliko puta pokušao da se skine sa heroina to mu nije uspjelo.

.

“Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću – govorio je.

Kad je počeo rat iz Sarajeva odlazi u Beograd i snima još nekoliko filmova od kojih je najpoznatiji “UNDERGROUND”. Nakon rata se seli prvo u Banja Luku a zatim u Sloveniju. Pada u sepresiju i bori se sa alkoholizmom. Izgubio je ovu borbu i objesio se .

 

 

.

loading...