Da li znate koje bolesti uha može izazvati korištenje slušalica, naročito ako ih ne čistite redovno?

24

Danas svi koristimo slušalice, nebitno šta da radimo. Na njima se nalazi pravo leglo bakterija, mrtvih ćelija iz uha te cerumena. Medicinski magazin  “Online Journal of Health and Allied Sciences” je objavio rezultate istraživanja po kojima se na slušalicama koje svakodnevno koristite nalazi pravi mali raj za bakterije. Kada stavite slušalicu u bubnu opnu povećava se njihovo razmnožavanje.

Prema pisanju Dejli Mejla, trebali bi izbjegavati nošenje slušalica u teretani jer tada dolazi do pretjeranog znojenja što doprinosi stvaranju vlage koja je idealna za razvoj bakterija. Ukoliko se puno znojite može doći i do infekcije ušnog kanala koja je izuzetno bolna a poznata je i pod nazivom plivačko uho.

Doktor  Čiranaj Mikopadaj sa Univerziteta “Manipal” u Indiji je za Dejli mejl izjavio:

” Prljave slušalice su rasadnik bakterija i gljivica. Na njima se nalazi i vosak iz ušiju pomiješan sa oljuštenim ćelijama kože i sitnim česticama prašine. Zato dijeljenje slušalica sa drugima nije dobra ideja. Tokom istraživanja pronašli smo štetne bakterije na 92% slušalica i to kod ljudi koji su ih redovno dijelili sa drugima.”

 

 

loading...