Pijete kafu na prazan želudac? Pročitajte zašto trebate prestati sa ovom navikom

107

 

POVEĆAVA  NIVO ŽELUDAČNE KISELINE

Kada popijemo kafu na prazan želudac, povećava se nivo hlorovodonične kiseline u sistemu za varenje, a to je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, pa već imaju u tijelu višak ove kiseline. A i kod ostalih ova navika uvećava rizik od nastanka čira, gastritisa, iritabilnog kolona i refluksa

 

Kafa

UVEĆAN RIZIK ZA POJAVU TUMORA

Nakon unošenja kafe na prazan stomak, otežava se apsorpcija proteina u telu, pa se javlja nadutost, iritacija, a čak i upala crijeva, što može dovesti i do raka crijeva.

 

kafa

ANKSIOZNOST

Kafa sama po sebi deluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava je još snažnija ako se kafa pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u tijelu i anksioznost su česti pratioci jutarnje kafe pre doručka.

 

Kafa

POVEĆANA OPASNOST OD DEPRESIJE

Kofein umanjuje proizvodnju seratonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Kada popijemo kafu na prazan želudac, raspoloženje će nam se naglo podići, ali ćemo ubrzo postati nervozni i neraspoloženi. A ako unosimo previše kafe u toku dana, lučenje seratonina postaje uslovljeno spoljnim faktorima, a ne ostaje rezultat rada tela, kao što bi trebalo.

Izvor:srbijadanas

loading...