Udruženje njemačkih zanatlija vapi za radnicima, plate idu i do 5.500 eura!

34

Udruženje njemačkih zanatlija je jučer izdalo saopštenje u kojem se kaže da zbog nedostatka pojedinih zanatlija, klijenti čekaju i po tri mjeseca na obavljanje nekih zanatskih usluga.

Funke Hans Peter Volsajfer, predsednik Udruženja nemačkih zanatlija je za Medijsku grupu izjavio:

” Narudžbina trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljene da odbijaju sve nove narudžbine ako ne dolaze od stalnih mušterija”.

On je rekao da se već dugi niz godina jako malo njemačke omladine odlučivalo da upiše neki zanat kao što je npr. moler, parketar ili vodoinstalater i da je tih zanatlija sve manje. Već sada postoji problem jer oni koji rade ove poslove ne mogu zadovoljiti tržište, a u budućnosti će biti još gore.

– Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada ljudi.  Mnogi sledećih godina odlaze u penziju i strahujemo da veliki broj zanatlijskih radionica neće imati ko da preuzme – objašnjava Volsajfer i dodaje:

” Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grejanja – kaže on i skreće pažnju i na relativno visoka primanja u ovom sektoru.Vodeći majstor mjesečno može zaraditi između 3.500 i 5.500 eura.”

 

 

loading...