Naučnici izmjerili najnižu temperaturu na zemlji do sada i ona iznosi – 98 stepeni Celzijusa!

10

Naučnici su u utorak objavili da su zabeležili najnižu temperaturu na Zemlji ikada, javlja Anadolu Agency  je objavila prije dva dana da je zabilježena najniža temperatura na zemlji u ledenom pojasu na istočnom Antarktiku i da ona iznosi – 98 stepeni Celzijusa.

” U ovoj oblasti vidimo periode nevjerovatno suvog vazduha, što omogućava toploti iz snijega da lakše odlazi u svemir “- rekao je vodeći istraživač Ted Skambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Univerziteta Kolorado-Boulder.

Novi rat oko Artika

 

Iako je Antarktik jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki delovi zagrijavaju. Druga grupa naučnika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenih bregova na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a naučnici su shvatili da postoji, jer su izmjerili visok nivo vulkanskih gasova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom dijelu antarktičkog kontinenta. Naučnici su takođe naveli da je globalno zagrevanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

– Klimatske promjene izazivaju najveći dio topljenja glečera koje posmatramo, a ovaj novootkriveni izvor toplote ima još uvijek neutvrđeni efekat, jer ne znamo kako se ova toplota distribuira ispod ledenog pojasa – rekao je vodeći istraživač Bris Lose sa Univerziteta Roud Ajlend.

Izvor: srbijadanas

loading...