Zavisnost od igrica je i zvanično proglašena mentalnom bolešću. Pročitajte ispovijest majke čiji sin se pretvorio u duha zbog igrica

51

Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno i zvanično ovisnost od kompjuterskih igrica proglasila mentalnom bolešću. Mnogi roditelji tinejdžera znaju o kakvom se zlu i ovisnosti ovdje radi. Engleski Indepedent je ovoj temi posvetio članak i uradio intervju sa Kendal Parmar iz Londona,  koja je majka petnaestogodišnjeg zavisnika od kompjuterskih igrica. .

Kendal je majka četvero djece, a kaže da je njen sin samo blijeda sjenka nekada bezbrižnog dječaka. On je svaki dan sve više postajao ovisan o igranju igrica:

“Kada god bi bio budan, želio je da igra igrice. Nije postojao spoljašnji svijet za njega. Igrice su postale sve”

Kendal kaže da je pokušala da prekine ovakvo njegovo ponašanje tako da bi mu oduzimala kompjuter i mobilni telefon, ali da bi on tada postajao agresivan i da bi uvijek na kraju ona popustila, što sada smatra svojom najvećom greškom.

Ovoj majci najteže pada što se njen sin u potpunosti izolovao od svih:

“Postao je stranac u sopstvenoj kući. Mi smo nevidljivi za njega. Izgubili smo ga, iako znamo da je sve vrijeme fizički tu”.

Vodili su ga i kod doktora i trebalo je da prođu tri godine da mu se uspostavi službena dijagnoza ovisnosti o igricama. Najteže joj je palo kada je njen sin morao biti hospitalizovan sedmicu dana jer više uopšte nije mogao da funkcioniše. Nekad uspješan ragbi i kriket igrač, ovaj dječak je dobio terapiju za  nadoknađivanje vitamina D zbog konstantnog provođenja vremena u zatvorenom prostoru.

 

loading...