RIBLJI PEDIKIR je sve popularniji i kod nas a malo ko zna koliko je opasan.

109

Ne zna se ko se prvi dosjetio koristiti žive životinje za pojedine tretmane, ali tako danas imamo masažu lica puževima koji bukvalno gmižu po licu i ostavljaju sluz, koja navodno ima ljekovita dejstva i izglađuje bore. Novi hit u svijetu, a i ovdje je pedikir koji je zamišljen tako da sićušne  ribice lagano grickaju vaša stopala i na taj način uklone mrtvi sloj kože.

Navodno, pored ovoga, grickanje ribica masira stopala i pojačava cirkulaciju, otklanja neprijatne mirise, a kažu i da liječi kožne bolesti kao što su psorijaza, dermatitis i kurije oči.

Ono što je malo poznato je da ovaj tretman može biti i opasan. Medicinski časopis koji se isključivo bavi dermatologijom JAMA Dermatology je objavio članak o ženi koja je tokom ove vrste pedikira zadobila infekciju onihomadis koja dovodi do otpadanja noktiju.

Žena je posjetila više dermatologa i svi su se složili da je uzrok ovome što joj se desilo upravo riblji pedikir. Razlog je najvjerovatnije što se ribe koriste za više klijenata i na taj način lako prenose infekcije, a i posude u kojima se ribice drže nisu higijenski prihvatljive i bakterije bukvalno plivanu u vodi.

U mnogim američkim državama je zabranjen upravo iz ovih razloga.

 

loading...