Sedam stvari koje rade IZUZETNO inteligentna DJECA

217

Tek su progovorili, a već izgovaraju cijele rečenice.

To su djeca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti šta misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glinis Retklif sa portala Romper prisjetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju reč, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: “Poruka od kanadske vlade”. Imala je jedva godinu dana – napisala je.

Sjećaju se događaja iz rane mladosti.

Neki dan me kćerka ispitivala o vremenu kada smo išli na planinu. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće – pita se ova spisateljica.

Počinju čitati nevjerovatno rano.

Često počinje s pretvaranjem djece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno prepoznavati riječi, iako ih niko nikada to nije učio.

Pre godinu dana moja kćerka je bila sa mnom u prodavnici. Zaustavile smo se pred policom sa “Special K” žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: “Šta je tako specijalno vezano za njih?”. Morala sam odlepiti vilicu s poda od čuđenja – ispričala je.

Sjećaju se svojih snova dok su bila jako mala.

Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se dogodilo juče, barem po mojem iskustvu. Moja kćerka me pitala da li se sećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mesecima nismo bili u kolibi – ispričala je.

Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu.

To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira čuvati kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele znati sve činjenice o 47 različitih dinosaursa – kako se hrane, razmnožavaju, gnezde. I to u uzrastu od četiri godine – objašnjava Glinis Redklif.

Slažu svoje igračke na vrlo specifičan način.

Moje dete se zaista ne bi trebalo brinuti jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redosledom, na primer, od najviše do najniže, ili od najsvetlijih do najtamnijih – dodaje.

Imaju vrlo razvijenu maštu

Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim neverovatne misli svoje dece i ono što se stvara u njima – kaže ova spisateljica.

loading...