Ovo su STVARI koje NE smijete raditi u toku ONIH dana!

71

Uzimate kontracepciju

Hormonska neravnoteža je najveći uzročnih problema.  S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li da popijete tri ili više pilula, to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus, pa se zato savetuje konsultovanje sa ginekologom koji će vam savetovati one koje najviše odgovaraju vašem organizmu.

Pijete više od jedne kafe dnevno

Kada je reč o emocionalnim ”turbulencijama”, PMS može uzrokovati teskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe, te osećaje može još više pogoršati.

Preterujete sa alkoholom

Alkohol vam  ne može prijati ni kada ciklus nije u toku a u toku ciklusa situacija je i osetljivija. Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

Ne odričete se vežbanja ni na jedan dan

Ako trenirate za maraton ili triatlon, svaka čast. Ali, imajte na umu da svakodnevna rigorozna fizička aktivnost i napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mesecu morate u potpunosti izbegavati vežbanje. Šta više, 30 minuta lagane ili umerene aktivnosti dnevno može ublažiti simptome PMS-a.

loading...