Četiri pogrešna mita o ŠEĆERU

36

Svaki dan se može nešto novo čuti ili pročitati o zdravoj i pravilnoj ishrani. Pojavljuju se nove informacije o tome koje su namirnice štetne a koje dobre za ljudsko zdravlje, ali unatoč tome ljudska populacija je sve gojaznija i bolesnija. Mnoge od tih informacija su netačne ili u najmanju ruku neprovjerene.

Velika se polemika vodi i o šećeru, da li ga uopšte treba unositi u organizam, da li je zdraviji smeđi šećer ili onaj od šećerne trske od običnog bijelog ili pak koristiti vještačka sladila.

Donosimo Vam četiri osnovna mita o šećeru, koja su potpuno pogrešna:

 

Mit broj 1

Neki šećeri su zdraviji od ostalih

Smeđi šećer, bIJeli šećer ili sirovi – svejedno je. Sve vrste šećera čine isto vašem organizmu – podižu nivo glukoze.

 

Mit broj 2

Šećer čini decu hiperaktivnom

Dosadašnje studije nisu dovele u vezu dečiju hiperaktivnost s konzumacijom šećera. Ponekad je riječ o tome da su djeca prosto djeca.

 

Mit broj 3 –

Šećer stvara zavisnost poput droge

Magnetne rezonance pokazuju da šećer utiče na centre u mozgu odgovorne za osjećaj zadovoljstva, ali ne postoje dokazi da stvara zavisnost. Pored toga, svakako nećete imati iste simptome poslije unošenja šećera u organizam kao kada biste konzumirali drogu.

 

Mit broj 4

Šećer bi u potpunosti trebalo eleminisati iz ishrane

Iako previše šećera može da naruši zdravlje, njega ima i u zdravim namirnicama poput voća i povrća. Zato ga je nemoguće u potpunosti eliminisati iz ishrane

loading...