admin1 10 Avgusta, 2020

Kako se ojavio Korona  virus glavne medijske ličnosti i kod nas u regionu ali i u cijelom svijetu su postali doktori, epidemiolozi, i infektolozi koji nas obavještavaju o najnovijim saznanjima vezano za zarazu i iznose svoja mišljenja koja nisu jedinstvena.

Mnogo se polemike vodilo o tome da li je virus nastao u prirodi ili je vještački napravljen i većina se složila da je ipak nastao prirodnim putem.

Doktorica Nada Kuljić Kapulica koja se do sada više puta pojavljivala u medijima je rekla da se ona lično prvi put sa sojem virusa korona srela još u osamdesetim godinama kada ga je izučavala.

Soj Korona virusa je otkriven još šezdesetih godina prošlog vijeka  a doktorica se sa njima prvi put surela u osamdesetim kada je počela da radi u laboratoriji na VMA u Beogradu kada se bavila dijagnostikovanjem korona virusa.

U ovaj soj virusa spadaju i SARS i MERS, a prema njenim riječima postoje dva soja virusa američki i evropski i ona lično se bavila evropskim sojem što je u ono vrijeme bio pravi izazov jer se malo ko u svijetu bavio njihovim izučavanjem jer se o nima skoro ništa nije ni znalo.

Oni se tada nisu predstavljali kao opasni virusi i smatrali su se običnom prehladom i tek kada je zavladao SARS, naučnici su se malo više posvetili proučavanju ovog soja korona virusa.

Prema njenom mišljenju je jako iznenađujuće što virus opstaje na visokim temperaturama i to je navodi na pomisao da je nastao vještačkim putem.

Doktorica smatra da je danas tehnologija toliko napredna da ne bi bilo nemoguće napraviti bilo koji virus u laboratorijama. Ipak, ona je uvjerena da će se i ova pandemija poput svih dosadašnjih postepeno ugasiti.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*