admin1 1 Avgusta, 2020

Pojedne zemlje još uvijek imaju jezivi običaj da se djevojčice koje nisu navršile ni 10 godina starosti udaju za muškarce koji su od nih stariji pet do deset puta.

Navedni slučaj koji se desio u Jemenu kada je osmogodišnja djevojčica koju su udali za čovjeka od 64 godine, preminula nakon što je on sa njom imao snošaj prve bračne noći je na noge digla sve nevladine organizacije  ali i javnost u svijetu.

Naime, jedan društveni aktivist koji je upoznat sa ovim slučajem i  ga je iznio u javnost je rekao da je djevojčica nakon snošaja dobila unutrašnje krvarenje i preminula.

Arwa Othman je vodeći borac za ljudska prava u Jemenu i rekao je da se ovaj slučaj desio krajem prošle sedmice u pokrajini Hajjah u mjestu Meedi koje se nalazi na sjeverozapadu ove zemlje.

Ovaj slučaj dječijih nevjesta je već dugo prisutan problem koji s eu ovoj državi nikako ne može iskorijeniti jer vlasti ne rade ništa po tom pitanju.

I u ovom konkretnom slučaju kada je jedna djevojčica izgubila život vlasti nisu ništa učinile da kazne ni njene roditelje a ni njenog supruga.

Čak štaviše jedan visoki zvaničnik u ovom gradu je u potpunosti negirao da se desila smrt djevojice.

Rojters je uspio stupiti u kontakt sa dva stanovnika ovog mjesta u Jemenu koji su potvrdili da se ovaj kncident desio ali da plemenski poglavari čine sve da se to zataška.

Kada se ova vijest proširila čak su i zaprijetili lokalnom novinaru da ništa ne objavljuje. Mnoge porodice u Jemenu koje su siromašne bukvalno prodaju svoju žensku djecu za miraz.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*