admin1 9 Avgusta, 2020

Jučer su iz poljoprivrednog fakulteta u Srbiji stigle odlične vijesti koje je sa medijima i javnosti podijelio doktor Vladimir Pavlović.

On je bio i na čelu tima koji je napravio i patentirao novi izum, prah protiv korone, a nastao je u istraživanju koje je rađeno u okviru jednog svjetskog takmičenja Udruženja inovatora pod nazivom Korna inovacije.

U ovom takmičenju je učešće uzelo 35 država i na njemu je prikazano preko 200 novih pronalazaka iz područja tehnologije i nauke.

Na ovom takmičenju je tim doktora Pavlovića osvojio treće mjesto sa svojim izumom koji je u stvari kompozitni prah koji se stavlja u filtere svih uređaja za klimatiziranje a koji se sastoji od biljaka koje su ubrane na području Srbije i kojima su dodate određene količine apatita i titan dioksida koji samo pojačavaju antimikriobna svojstva biljaka.

Dokotr Pavlović je poznat ne samo u Srbiji nego i širom svijeta po svojoj stručnosti a radi i kao spoljni saradnik za NASA-u.

On je rekao da razne česrtice koje u sebi sadrže antimikrobna svojstva mogu biti problem jer ako su male onda mogu proći kroz ćelijsku membranu i tako pogoršati zdravstveno stanje i ozbiljno oštetiti organizam.

Posebna karakteristika ovog izuma je što je odlučeno da se umjesto hemijskih sredstava koriste biljke i to njihovi ekstrakti koji nemaju negativan učinak na zdravlje.

Danas je najveći problem dezinfekcija i teško je pronaći sredstvo koje će biti potpuno efikasno a nagrada koju je srpski tim dobio je veliko priznanje, posebno ako se uzme u obzir da su na takmičenju učestvovali timovi iz puno bogatijih i razvijenijih država.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*