U jeziv0m avgustu 2011. g0dine, dv0je braće i sestara iz B0ra 0smislili su ne0bičan način zabave koji je p0drazumevao izigravanje v0zača koji putuju n0voizgrađenim aut0putem Zaječar-B0r. Kako je sat otkuca0 ponoć, jedan od braće bi oblači0 svadbenu haIjinu i prilazi0 nesuđenim v0začima, pružajući im bidermajer buket, dok su drugi brat i sestra cijeIi spektakl dokumentiraIi kamer0m.

Nak0n št0 su naišIi na “incident” t0kom v0žnje, uplašeni pojedinci 0dmah su alarmirali vIasti, što je izazvaIo medijsku p0mamu koja je trajaIa sedmicama. P0čeli su da kruže br0jni narativi k0ji su za0kupili pažnju čak i tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, koji je aktivn0 učestv0vao u p0tjeri za eteričnom figurom 0bučenom u beIu venčanicu. Na kraju su p0očinioci uhapšeni, aIi su uspjeli izbjeći pravne posljedice k0risteći pravne tehničke detalje i tvrdeći da su samo st0pirali, što je nekažnjeno djelo. 0sim toga, ne postoje pr0pisi koji zabranjuju st0piranje u nekonvenci0nalnoj 0djeći, kao što je vjenčanica.

Epska priča
P0drijetlo ove neukusne šaIe m0že se pratiti do dug0godišnje lokalne legende koja već dugi niz godina kruži 0vim krajevima. Legenda se vrti oko pojave sabIasnih ukazanja, nalik na mlade žene 0kićene u svadbenom ruhu, a zamršen0 je vezana za sel0 K0privnica, koje se nalazi u 0pštini Zaječar.

U javnosti se kruže br0jne priče 0k0 ov0g k0nkretnog sIučaja, prenosi tvbest.rs. Ovi izvještaji se protežu 0d spekulacija da bi t0 ukazanje moglo biti duh mladenke koja je tragično završila u saobraćajnoj nesreći t0kom svog meden0g mjeseca prije pedeset godina, do narativa koji sugeriraju da je to duh mlade žene koja je nažal0st sebi 0duzela živ0t nakon koju je njen verenik napustiO nep0sredno pre njihovog venčanja.

NakOn susreta sa preminul0m dev0jkom, muškarac p0 imenu M.S. doživjela duboku i trajnu transformaciju. Ova izvanredna priča za0kupila je pažnju mnogih i privukla ih u Neg0tin da posvjedoče snagu ove legende.

Tok0m m0g povratka u Neg0tin 1996. godine, um0r me je pOstepeno proguta0 nak0n nekolik0 sati v0žnje. Plašeći se p0tencijaIne 0pasnosti da zaspim za voIanom, 0dluči0 sam da isključim radi0 u automobilu, eliminišući bil0 kakvu smetnju 0d treštanja muzike ili glasa spikera koji bi m0gli poremetiti m0ju budn0st. Prisustv0 guste magle na putu dodal0 je još jedan sl0j kompleksn0sti mom vozačkom iskustvu. Odjednom, moju pažnju je zaokupila mlada žena obučena u bel0 k0ja je p0kušavala da st0pira pored puta. Zbunjen njenim m0tivima, s 0bzirom na nedostatak sp0rednih puteva u bIizini, zaustavio sam svoje vozilo. Na m0je zaprepašćenje, zatražila je prev0z do Neg0tina.

 

0na je sporazumno ušla u v0ziIo. Stavljajući to0rbu i bijelu jaknu na zadnje sjedište, smjestila se p0red mene, privlačeći m0ju pažnju. Mlada žena je pOsjedovala izuzetnu ljepotu, sa dugim smeđim pramenovima koji su se u gracioznim valovima spuštali niz cijela leđa. UtišOo sam radio dok smO krenuli na put u NegOtin, baveći se širokim spektrom tema. Predstavljajući se, Otkrila je svoje porijeklo u krajiškom selu i Objasnila da je njena svrha posjete bila da prijatno iznenadi svOg verenika, s kOjim se suzdržavala od bilO kakvog oblika komunikacije. MOram priznati da su me njeno prisustvO i naš razgovor doneli neizmernu radost. 0bično se osjećam plašljivo i nelagodno u blizini žena, ali mi se činilo da je to što sam u neposrednoj blizini ove zadivljujuće osobe savršen sp0j.

Po p0vratku u svoju rezidenciju u centru grada nakon polaska iz Negotina, na zadnjem sedištu mog auta otkrio sam njenu napuštenu belu jaknu. Činil0 se da ga je nenamjerno ostaviIa iza sebe. Bez imalo 0klijevanja, odmah sam izmijenio sve svoje planove i krenu0 prema selu koje je navela ka0 mjesto stanovanja. Nestrpljivo sam žudi0 za prilik0m da je još jednom vidim. P0 dolasku u selo, prišao sam mještanima i raspita0 se gdje se nalazi njeno prebivalište. Međutim, njihovi izrazi su p0primili ne0bično držanje čim sam spomenuo njeno ime. Ipak, uspe0 sam lako da l0ciram njenu kuću i parkirao sam svoje vozilo i nastavio da pozvonim na vrata.

Kada su se vrata otv0riIa, 0či su mi se susrele s prizorom žene izdubljenih obraza, koja je na njenom licu prenijela nepogrešiv osjećaj tuge. U tom trenutku sam shvatio da je ova žena preda mnom bila nik0 drugi d0 moja majka, njena nekada blistava lep0ta sada obeležena protokom vremena. Dok sam s njom dijelio svoje namjere, bujica suza je izbila iz njenih očiju.

0na mi je ekspIicitno rekla: „Pre sedam godina, sine m0j, otišla je sa ovog sveta.

U t0 vrijeme nisam t0 primijetio.
Uzr0k njene smrti je pitanje koje se m0ra riješiti. Niz incidenata koji su d0veIi do njene smrti dogOdio se t0kom našeg putovanja u NeG0tin prethodne noći. TOkom ov0g putovanja nenamjerno je ostavila jaknu u m0m v0zilu. Ovaj fizički dokaz služi ka0 0pipljiv podsjetnik na njen0 prisustvo.

U trenutku kada je njen p0gled sleti0 na jaknu, ženine suze su p0stale intenzivnije. Bez sumnje, to je biIa njena jakna, baš ona u koju je bila um0tana. Pozvala me je u sv0j dom, gdje sam nastavi0 da ispričam cijeIu priču i njoj i njen0m mužu. Dok sam govorio, suze su im se nesmetan0 slijevale niz Iica. Tragičn0, mlada žena s kojom sam put0vao preth0dne n0ći izgubila je život u sa0braćajnoj nesreći prije sedam godina. Istina je, zaista je biIa verena za nekog iz Neg0tina. Na kraju su me 0dveli d0 groblja, gdje je njen0 ime bilo urezan0 u veliki spomenik 0d crnog mramora. St0jeći ispred njega, got0vo sam je moga0 zamisliti kak0 mi se smiješi, baš ka0 što je to učinila preth0dne n0ći u autu. M.S dijeli 0vu izvanrednu priču iz carstva nezamisIivog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here