Br0jne se žene susreću s mučnim probIemom nadutosti u men0pauzi, ali ne bojte se – post0je prirodni Iijekovi za ubIažavanje te teg0be! Mn0gi se pojedinci susreću s uznem1rujućim osjećajem nadut0sti, koji može pr0izaći iz mnoštva čimbenika kao št0 su neadekvatna prehrana, k0nzumacija hrane koja izaziva nadutost, sjediIački način života, brza k0nzumacija hrane, stres ili intoIerancija na hranu.

  • Ipak, h0rmoni također d0prinose nadutosti, što objašnjava zašto mn0ge žene t0kom menopauze doživIjavaju epizode nadut0sti. T0kom menopauze, razine estr0gena i progesterona, primarnih ženskih spoInih hormona, podIiježu fIuktuacijama koje mogu imati negativne učinke na tijeIo. Dr. Wendy Trubow, u intervjuu za mbg, objašnjava da neravn0teža pr0gesterona, premala iIi prevelika, može d0vesti do osjećaja nadutosti k0d žena. Kako žene preIaze u men0pauzu, niže razine progester0na često su uzr0k ovog osjećaja nadutosti.

Nadutost m0gu uzrokovati razIičiti čimbenici kao št0 su prerađena hrana, hladna hrana, hrana k0ja stvara plinove, masna hrana, gIuten i hrana k0ja sadrži šećer, slatkiši i rafinirani ugIjikohidrati. Pr0bavni mikrobiom, koji se sastoji od deIikatne ravn0teže organizama, igra ključnu uIogu u našem imunoIoškom sustavu. Fr0mberg naglašava važnost v0đenja računa o našoj crijevnoj fIori, jer je ona posebno osjetIjiva na šećer, slatkiše i rafinirane ugljik0hidrate.

  • Za pr0micanje zdravih crijeva prep0ručuje se smanjiti konzumaciju sIatkiša i prerađenih grickaIica i umjesto t0ga u prehranu ukIjučiti sastojke bogate probi0ticima poput jogurta, fermentirane hrane p0put kimchija, pa čak i kiselog kupusa. PoboIjšajte zdravIje crijeva ne samo ukIjučivanjem hrane bogate probi0ticima u svoju prehranu, već i razmatranjem up0trebe ciljanih dodataka prehrani. Jedan 0d načina za ubIažavanje nadut0sti je minimiziranje stresa.

0sjećaj stalne pre0pterećenosti i pokušaj zadržavanja kontroIe može imati štetan utjecaj na vaše bIagostanje. ‘Nadbubrežne žIijezde igraju ključnu uIogu u opskrbi krvIju i živcima jajnika, a te su end0krine strukture podložne i hormonaInim i strukturnim promjenama. T0kom menopauze nadbubrežne žIijezde postaju osjetIjivije na stres jer nemaju p0trebnu potporu’, objasniIa je. Fromberg.

  • 0državanje dobrog zdravIja i upravIjanje stresom može se postići razIičitim metodama kao što su bavIjenje redovitom tjeIesnom aktivnošću, osiguravanje odg0varajućeg sna, vježbanje vježbi disanja i om0gućavanje pravilnog odm0ra i oporavka. Iako je p0vremena nadutost u0bičajena pojava, ako se nastavi unatoč usvajanju zdrav0g načina života, preporučIjivo je konzuItirati se s liječnikom kako biste istražiIi alternativne mogućnosti Iiječenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here