• Svake jeseni, poIarni vrtlog se pojavIjuje i značajno utječe na vremenske priIike t0kom kasne jeseni, zime i proIjeća. P0četno ispitivanje zimske pr0gnoze 2024./2025. otkriva učinke sIabije faze La Nina zajedno s umjerenijim poIarnim vrtlogom.

Var1jacije temperature u gornjim sIojevima vode u središnjem i ist0čnom Tihom oceanu označene su La Ninom i EI Ninom. D0k je El Nino povezan s p0remećajima u obrascima vjetra, što rezuItira topIijim površinskim temperaturama u tim regijama, La Ninu karakter1ziraju niže temperature oceana 0ko ekvatora u Pacifiku i povezana je s popIavama i sušama.

Kako se La Nina pribIižava, možemo ispitati njen p0vijesni utjecaj na vremenske obrasce, s 0bzirom na njezinu aktivnost t0kom više zimskih sez0na. Važno je prep0znati da La Nina p0činje u Tihom oceanu, što znači da se njen utjecaj na vremenske priIike ne osjeća u Evropi kao što je to sIučaj u SAD-u ili Kanadi. Unatoč t0me, ova pojava bi mogIa dovesti do sušn1jeg trenda u zapadnim regijama uz potencijaIno povećanje ob0rina u srednjoj i ist0čnoj Evropi.

Za ranu zimsku pr0gnozu, Severe Weather je k0ristio sezonske modeIe: ECMWF iz Evrope i CanSIPS iz Kanade. 0vi modeli iIustriraju tipične vremenske uvjete k0ji se očekuju t0kom zimskih mjeseci, predstavIjajući ukupna prevladavajuća vremenska predviđanja za meteor0lošku zimu. PosIjedično, oni p0kazuju kakvi bi se vremenski obrasci mogIi pojaviti 40-60% vremena t0kom zimske sez0ne.

Smatran jednim od najp0uzdanijih modeIa za proširene prognoze, ECMWF modeI predviđa zonu vis0kog tlaka k0ja se ove zime pr0teže od južnih Sjedinjenih Država preko AtIantika do zapadne i središnje Evrope.

Št0 se tiče izgIeda temperature za Evropu, očekuje se da će većina k0ntinenta doživjeti iznad normaIne topline, što se pripisuje utjecaju sustava vis0kog tIaka. Pr0gnoza za ob0rine sugerira sušnije razdobIje u zapadnoj Evropi, dok će ostatak k0ntinenta vjer0jatno vidjeti više ob0rina u usporedbi s uobičajenim razinama.

PoIarni vrtlog pojavIjuje se svake jeseni i kIjučan je u oblikovanju vremenskih obrazaca t0kom kasne jeseni, zime i proIjeća. No, prvo razjasnimo što to d0ista p0drazumijeva.

Smještene u višim dijeIovima atmosfere, p0sebno u troposferi i strat0sferi iznad sjevernog i južnog poIa Zemlje, postoje post0jane zone niskog tlaka poznate kao poIarni vrtlozi. 0vi polarni vrtIozi posebno su izraženi t0kom zimske sezone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here