Tijekom druge polovice 20. stoljeća Kupari su se transformirali u vojno odmaralište posebno namijenjeno časnicima JNA, njihovim obiteljima i državnim dužnosnicima bivše Jugoslavije.

JNA trenutno nadzire izgradnju izuzetnog hotelsko-turističkog kompleksa koji se može pohvaliti prekrasnim pogledom na more i okolicu.

O Kuparima se priča još otkako je James Donaldson, poznatiji kao MrBeast, na svom YouTube kanalu objavio video pod nazivom “Preživio sam 7 dana u napuštenom gradu”.

Tijekom zimskih mjeseci ova posebna lokacija u općini Župa dubrovačka, nekoć omiljeno odredište vojne elite Jugoslavenske narodne armije, može izgledati napuštena, ali zapravo nije napuštena, što pokazuju nedavne aktivnosti snimanja popularnog YouTuber i njegovi pratitelji.

Kupari, mjesto u kojem prema posljednjem popisu stanovništva živi 950 stanovnika, tijekom ljetne sezone doživljavaju živu transformaciju. Nekada miran gradić oživljava dok brojni pojedinci hrle u njegov zadivljujući zaljev, privučeni privlačnošću njegove pješčane i šljunčane plaže, koja posjetitelje ostavlja u čudu.

Na području Kupara nekada je bila tvornica ciglana koja je u međuvremenu prestala s radom.

Smješteni na brežuljku nad Župskim zaljevom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Kupari su svega desetak kilometara udaljeni od užurbanog centra Dubrovnika.

Naziv naselja Kupari potječe od latinske riječi za zidare cuparii. Proizvodnja opeke i crijepa, poznata kao kupa, bila je dugogodišnja praksa na ovim prostorima još od ranog srednjeg vijeka. Vrijedno je napomenuti da su se Kupari u određeno vrijeme nazivali i Kriepi.

Industrija opeke i crijepa doživjela je stalan rast i evoluciju tijekom nekoliko desetljeća, a njezina je važnost postala posebno vidljiva nakon razornog velikog potresa 1667. godine, koji je iziskivao opsežne popravke i obnovu Dubrovnika i njegove okolice.

S početkom 20. stoljeća Kupari su doživjeli preobrazbu, te su se razvili u izvanredno mjesto za ljetni i zimski turizam.

Poduzetnici iz Čehoslovačke su, uviđajući mogućnosti, 1920. godine pokrenuli inicijativu za izgradnju prvog hotela, što je kasnije popraćeno uređenjem plaža, parkova i šetnica, kao i postavljanjem sportskih terena i sadržaja namijenjenih odmoru i odmoru.

Hoteli su napušteni i razoreni.

Tijekom druge polovice 20. stoljeća Kupari su pretvoreni u vojno utočište namijenjeno posebno za časnike JNA, njihove obitelji i vladine dužnosnike iz bivše Jugoslavije. Izvanredan hotelsko-turistički kompleks, pod nadzorom JNA, izgrađen je kako bi pružio izvanredan pogled na more i okolno područje.

Vila u vlasništvu jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita služila je kao prestižno mjesto za ugošćavanje mnoštva svjetskih državnika i uglednika.

Tijekom svog vrhunca hoteli Mladost, Grand, Goričina 1 i Goričina 2, Pelegrin, Kupari i Galeb u Kuparskom zaljevu imali su kapacitet za oko 2000 posjetitelja. Međutim, ovi su objekti tijekom Domovinskog rata pretrpjeli velika razaranja jer su opustošeni, opljačkani i na kraju pretvoreni u ruševine.

Više od dvadeset godina ta su napuštena imanja ostala u neizvjesnosti zbog neriješenih pitanja oko njihovog vlasništva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here