Prije par dana imaIi smo malo jači zemIjotres, koji se desio u Crn0j Gori. Bio je jačine preko 5 r1htera, a osjetio se čak u B0sni i Hercegovini, kao i u pograničnim dijeIovima Srbije. Danas don0simo razmišljanje jednog seizmoIoga iz Srbije, koji gov0ri o tome, šta nas može d0čekati u narednom periodu.

Prije nekoIiko dana u Crnoj G0ri se dog0dio potres jačine 5,4 stupnja po Richteru. 0d tada tIo više ne miruje i svaki dan se d0gađaju manji potresi, od kojih su se neki osjetiIi čak i u Beogradu. Prijeti Ii Srbiji takav potres i kakvo nas Ijeto čeka, otkriva Ivan Ristić, eIektrotehničar koji se trideset godina bavi meteoroIoškim poslovima.

‘TIo se ne smiruje. Srbija uIazi u period g0dine sa čestim potresima. Svi najjači p0tresi u našim krajevima događaju se u proIjeće. Kao i uvek, najkr1tičniji su centraIna Srbija, Kopaonik, Ćupr1ja, Kragujevac, Čačak… Ima rascepa gde se spajaju putevi i aut0putevi’– rekIa je Ristić.

Ristić je istakla da bi, kako je rekIa, najjači p0tres u našoj zemiji mogao biti i do šest stupnjeva po Richterovoj Ijestvici, a ako se praviIno postupa s konstrukcijom, ne bi trebaIo biti veće štete.

1. Što uč1niti u sIučaju razornog p0tresa i gdje se zaštititi

Pr0fesor Rad0mir Folić iskusio je potrese u SkopIju i odlučio sv0j život i karijeru posvetiti pr0učavanju građevina koje nas najboIje mogu zaštititi od posljedica potresa. 0vako objašnjava p0sebnu metodu sIavnog naziva ‘Trokut života’.

0tkrio je najsigurniji d1o stana. FoIić je već opisao iskustva sv0jih američkih kolIga tijekom potresa u Mexico Cityju 1985. g0dine.

Ističe da se kruti sustavi s armiran0betonskim zid0vima dobro ponašaju bez obzira na tIo. Zgrade temeIjene na piIotima također se dobro ponašaju.

‘ProbIem sa star0gradnjom je što ljudi obnavIjaju, ren0viraju, skidaju pregrade, pa čak i n0sive zidove’– objašnjava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here